Bewegende aarde

Miljoenen jaren geleden lag Nederland, met haar huidige politieke grenzen, nog vlak bij Groenland op het supercontinent Pangea. De Italiaanse ontwerper Massimo Pietrobon ontwierp onderstaande kaart waarop dit te zien is.  

Het supercontinent Pangea heeft echter niet lang bestaan: slechts 100 miljoen jaar. Het continent werd uiteen gescheurd in Laurazië en Gondwana. En 200 miljoen jaar geleden ontstonden al de huidige zeven continenten: Azië, Europa, Afrika, Antartica, Oceanië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Weliswaar niet in hun huidige vorm, maar toch. Dit geologische proces begon in de tijdvakken Trias en Jura en was voltooid in het geologische tijdperk Krijt. 

Sommige gebieden bewogen steeds verder uit elkaar, zoals Afrika en Zuid-Amerika waar de afstand tussen Douala (Nigeria) en Natal (Brazilië) inmiddels ruim 5000 kilometer bedraagt. Andere gebieden kwamen juist met elkaar in contact, waardoor hoge bergen gevormd werden. Denk hierbij aan India die op het Aziatische continent botste, waarbij de Mount Everest ontstond met een hoogte van 8848 meter. Één ding is in ieder geval zeker: de aarde is voortdurend aan verandering onderhevig. 


Onder de kopjes aan de rechterkant in het menu kunt u meer informatie over vinden over platentektoniek en vulkanisme.

Doorzoek de website

© 2014 - 2015 PWS Eifel