Vulkanisme

Ontstaan van vulkanen
De landschappen waar nu vulkanen liggen zoals de Etna in Italië, de Katla in IJsland en de Krakatau in Indonesië zagen er vroeger heel anders uit. Dankzij vulkanisme verandert het landschap voortdurend. Dit brengt veel voor- en nadelen met zich mee. De nadelen van vulkanisme zijn bij veel mensen wel bekend, maar de voordelen ervan worden vaak vergeten. In deze deelvraag gaan we uitleggen wat vulkanisme is, hoe het werkt, welke soorten vulkanen er zijn en wat de gevolgen zijn van dit natuurverschijnsel. De vraag die bij dit hoofdstuk hoort is: ‘Wat is vulkanisme en hoe werkt het precies?’.

Een vulkaan is een plaats waar vulkanisch materiaal het aardoppervlak bereikt. Het is als het ware een gat in de aardkorst waardoor verschillende vulkanische materialen en gesmolten gesteentes naar boven komen. Voorbeelden van vulkanisch materiaal zijn waterdamp, CO2 (koolstofdioxide), SO2 (zwaveldioxide) en H2S (waterstofsulfide). Vulkanisme komt voor op plekken waar de aardkorst erg dun is en waar plaatgrenzen gescheurd zijn. Ook bij hotspots kan vulkanische activiteit plaatsvinden. Een hotspot is een extreem warme plek waar de aardkorst vaak erg dun is. Ze komen vaak niet in aanraking met de randen van tektonische platen.

Wanneer een oceanische- en een continentale korst botsen, zal de zwaardere oceanische korst onder de continentale korst schuiven. De oceanische korst schiet de aarde in waar een relatief hoge temperatuur is. Hierdoor smelt de oceanische korst en ontstaat er magma. Doordat zich teveel magma in de kern van de aarde bevindt, loopt de druk hoog op en zal het uiteindelijk proberen een weg te banen door de aardkorst. De aardkorst wordt dan omhoog geduwd en er zal uiteindelijk een uitbarsting plaatsvinden, met als gevolg een lagere druk in de kern van de aarde

Doorzoek de website

© 2014 - 2015 PWS Eifel